Att lära lite om att sköta pälsen på sin Schapendoes-men oxå starten till utställningsträning.

mitt råd är att du tidigt vänjer din Schapendoesvalp att bli hanterad..först fritt på golvet..om du är på samma nivå... sedan på bord, där man då måste se till att bordet är halkfritt...det finns billiga bilmattor att köpa som är ett utmärkt underlag.... släpp aldrig händerna om din hund, när du har den på bordet...den ska känna trygghet även där.

börja med att titta i din hunds mun...rör vid tänderna ...flytta runt dina händer på huvudet...ta i öronen, var tydlig o "ärlig" mot din hund... inget försiktigt duttande...där hunden kan känna sig osäker o rädd..utan visa tydligt vad du vill... prata lugnt o mjukt belönande... efter en kort stund...där din valp har lyckats utmärkt med uppdraget...ta ner den försiktigt...beröm den...och lek lite.

Ny dag...gör lika dant men utöka tiden med hanteringen... nu kan du oxå uttöka sättet att ta på din valp... känn i genom den på hela kroppen...lyft på en tass och beröm...lyft på nästa tass...och beröm... osv... känn under magen...ut på svansen...upp under magen igen...lyft nästa tass beröm---nästa tass...beröm...en valp kan vara rädd om sina tassar därför ska man träna detta försiktigt...och defenitivt inte ha tasslekar...där man jagar hundens tassar.

snart kan man börja att "borsta" på hunden på kroppen...allt bara för att den ska vänja sig...pälsvård i ordets mening kommer inte att behövas förrän vid 7-8 månaders ålder... då ska man även ha haft introducerat kammen för hunden...det sitter lite päls ihopatussat här o där... börjar ofta på låren...sidorna på huvudet och lite på bröstet...men det kan vara olika från hund till hund..päls till päls.

ju äldre din Schapendoes blir ju mer tovor kommer den att få....det är nu din hund fäller sin valpull....och det kan in emellan vara ett helevete... det är där jag kommer in... kom i tid till mig så ska jag visa er på bästa sätt hur ni ska sköta pälsen framöver....men gå aldrig på det som många säger...att bada hunden så går tovorna ut lättare...det är inte sant..det blir nästan lättare att raka av allt...vilket aldrig är ok i min värld...

 

forst. nästa sida

 

luggen växer oxå otroligt mycket nu och blir tjock, så att din hund kan faktiskt inte se mycket... men om du sätter upp det i gummiband, då växer pälsen ännu mer... och blir som en vägg när du väl tar ner luggen igen.... Det är bättre att köpa lite vax eller hår gele... tvinna lite hår i tjockare små flätor... så ser hunden ut i alla fall. Ta för vana att INTE kamma luggen... lite längre fram i ålder kan man dra bort lite hår försiktigt... men se upp för dom dubbla ögonfransarna, dom långa konvexa strå som ska "lyfta" luggen från ögonen, det vill säga...att dom ser bättre ut än vi ser in.. 

när pälsen är längre o tjockare så lyft upp och kamma med den svarta 3 kants kammen..med dubbla tandrader...oerhört effektiv både som tovutredare och ullborttagning. Tänk på om du delar upp det på flera dagar... börja på olika ställen.

Rasen ser större ut på huvud länd o lår..tack vare sin ull som bygger upp formen.

kamma inte din hund för nära inpå en utställning...14 dagar är rätt lagom... ta bort tovor och borsta  igenom pälsen..låt den sedan vara. Det finns många som fixar med både det ena o det andra i pälsen...och lägger alla hår tillrätta inför utställningen.. men det ska inte behövas om din hund har rätt pälskvalitet... den ska i princip vara vattentät...hunden ska ju kunna valla hela dagen i regn utan att bli våt rakt igenom.

Man vårdar pälsarna på Schapendoes för mycket idag. Man ser väldigt långa pälsar på rasen ..det är ju tyvärr oxå en följd av att färre o färre hundar av rasen får jobba i skog o ljung... för som i sitt ursprung när dom vallade på dom holländska hedarna med halvmeter hög ljung... slets ju pälsen precis som den skulle...
En kvinna som jag beundrade mycket var en "gammal" domare och rasspecialist  Annigje Schneider-Louter, hon sa om pälsarna..
"man ska i allafall kunna se himlen under en Schapendoes"

Hon lärde mig mycket om rasen... framförallt i sin skrift

"A closer look at the breedstandard of Schapendoes"

men mycket av det jag kan idag har jag lärt mig av

Janna och Arent Alberts Kennel de la Richess.