Ur mitt perspektiv..

Att avla på en individ, då måste hunden ha det där lilla extra tycker jag..

det ska vara en en Schapendoes i hjärta o själ.
Jag vill att hundarna följer rastandarden...det MÅSTE vara målet för ögonen hos en uppfödare i min värld.

Vi har i förhållande en väldigt frisk ras, och då finns inga ursäkter att para med en individ som har sådana fel där hunden och ev avkommer är drabbade / drabbas.
Det finns t ex en del anmärkningar på ögon hos vår ras, och ska den användas måste jag som uppfödare sätta mig in i detta och veta att valpen/den vuxna hunden inte drabbas på något sätt i världen. För då drabbas även du som ägare till din fina valp.

Den dagen du som uppfödare ögonlyser, röntgar eller tar blodprover på våra avelshundar så måste man oxå ta ansvar för vad som kom fram på testerna, lyssna på veterinären, och lämna vidare den infon till valpköparen.

Det finns mycket som är dolt idag..det finns väldigt liten öppenhet mellan uppfödare..många kör sitt race och tror att det är det bästa, trist sätt..och det är ju inte det bästa för vår ras. 
Vet du något om en hund du ser ska gå i avel hos någon...informera den uppfödaren om vad du vet, med tanken -  take it or leave it. 
Respektera varandra..och sätt dig inte på en hög pidestal och tro att du är nån... vilket förkommer en del, men då är det oftast den nya oinvigda uppfödaren...

Ödmjukhet och respekt, är nog det som borde vara ledorden för att bli en uppfödare..

 *det är väldigt stor skillnad på att vara uppfödare och att föda upp hundar

På Schapendoes finns inga krav på hälsotester för avel och registrering av valpar i Svenska Kennelklubben, man behöver alltså inte ögonlysa, röntga, eller ta DNA prov, 

men OM du gör det och någon avikelse  uppstår..då är det ditt ansvar att informera om detta.

jag gav mig ett löfte till mig själv för länge sedan då jag tog min första kull tidigt 90tal, att jag gör som rasens hemland gör...dom som trots allt anvarar för rasens hälsa och utveckling. 

 jag ögonlyser hundarna, dom yngre hundarna höft o armbågs röntgas.
DNA testa är inte alltid nödvändigt då hundarna kan vara helt fria från anlagen från sina testade och fria föräldrar- detta kallas Hereditärt fri (fritt via arv), 
annars och ibland gör jag DNA testet för PRA ändå. 

Avikelser uppkommer ibland och även med åldern, det behöver inte alls vara förenat med smärta, synrubbningar eller liknande. Varje avikelse ska övervägas för sig, och diskuteras med den ögonspecialist som lyste hunden eller på SKK.  Det händer att hundar har haft avikelser på ögonen, som sedan blir fria. Vi har inga ögonsjukdomar på rasen som gör hunden blind

Om man röntgar sin Schapendoes tycker jag att det ska vara fria leder dvs A och B, som är fritt på höfter, och 0 är fritt på armbågar, för att användas i avel.
flera tycker nog att även C på höfter och 1a på armbågar går att använda i avel. Tycke och smak...och inte helt lätt då vi inte har några krav för avel...och jag säger aldrig aldrig..

DNA test för PRA eller ID varar hela hundens liv.
en hund som friröntgas röntgas inte om för kontroll.

tycker ni jag tänker fel ..säg det till mig...
tycker ni att jag tänker i rätt riktning..säg det till andra.